Hoe kunt u een rol spelen in de evolutie naar duurzame IT?

De wereldwijde strijd om de klimaatverandering af te remmen en het milieu te redden, wint aan dynamiek. Maar hoewel de digitalisering op het juiste moment komt om ons te helpen deze enorme uitdaging aan te gaan, heeft de informatietechnologie zelf ook een enorme impact op het milieu. Daarom is bewustmaking omtrent duurzame IT nu belangrijker dan ooit. 

Ook als ontwikkelaar kunt u een rol spelen. Om u bewust te maken van de impact van de digitale wereld op het milieu en u de juiste keuzes te laten maken om de impact van uw IT-project zo beperkt mogelijk te houden, lanceert my innovation center.brussels nu de eerste open opleiding ooit voor duurzame ontwikkeling of ecodesign in België. Mis deze kans niet en schrijf u nu in via de link hieronder! 

Duurzame IT of ecodesign draait rond het verminderen of maximaal beperken van de impact die het ontwerp, de fabricage, het gebruik, het beheer en de verwijdering van informatietechnologie hebben op het milieu. Dit omvat ontegensprekelijk hardware. Jaarlijks worden wereldwijd meer dan 160 miljoen laptops geproduceerd. Maar wist u dat er alleen al in de EU elke dag 160.000 oude laptops in de vuilnisbak belanden? Tot 70% van deze apparaten had perfect nog een paar jaar nuttig kunnen worden gebruikt. In plaats daarvan leidt dit e-afval tot een overmatig grondstoffenverbruik en vervuiling, waardoor de klimaatverandering wordt versneld. 

Maar naast hardware wordt vaak vergeten dat ook software een impact heeft op het milieu. Daarom moet ecodesign ook aanwezig zijn bij de ontwikkeling en het beheer van software en IT-platforms zoals websites en applicaties. Wist u dat data een aanzienlijke impact op het milieu kunnen hebben, afhankelijk van hun opslag en toegang, alsook van het volume uitwisselingen? Zelfs de technische componenten zoals servers hebben een grote invloed op de voetafdruk van data.  

Waarom zouden ontwikkelaars zich druk moeten maken? 

Waarom zou ik me daar druk over maken, zegt u? Ten eerste begint elk ontwikkelingsproces ergens. Al in het besluitvormingsproces moet u zich bewust zijn van de mogelijke impact van uw project en de manier waarop u die impact kunt beperken tot het minimum. Als ontwikkelaar is het aan u, samen met de projectleiders en IT-architecten, om de juiste keuzes te maken in termen van eigenschappen en de mate waarin deze duurzaam zijn. Terwijl de regels code slechts het laatste deel zijn van de invloed die u hebt, vormt duurzaamheid de basis van wat u doet. 

Ten tweede hebben ontwikkelaars steeds meer macht om beslissingen te nemen op het gebied van ecodesign. Terwijl duurzaamheid nu hoger op de agenda staat van bedrijven, industrieën en markten, kunnen ontwikkelaars nu meer dan ooit hun eigen ideeën en eisen op tafel leggen. Dit betekent dat u de duurzaamheid in uw IT-projecten kunt bevorderen. 

 Wacht niet, handel nu! 

Om u bewuster te maken van de uitdagingen van ecodesign en om u vooral de sleutels aan te reiken om ecodesign dagelijks in de praktijk te brengen, werkt mic.brussels samen met Infogreen Factory, gericht op de harmonisatie van de organisatorische en technologische vereisten van IT-systemen en digitale diensten met ecologische en maatschappelijke belangen. Samen nodigen we u uit op de workshop ‘Ecoconception logicielle : mise en pratique pour un numérique plus responsable’, de eerste open en hands-on opleiding ooit over duurzame ontwikkeling voor ontwikkelaars in België.  

Deze unieke 2-daagse workshop biedt u de kans om:   

  • De uitdagingen en contexten van digitale technologie te definiëren en te bepalen waarom het cruciaal is om een ecodesign-benadering te integreren
  • Te begrijpen waarom en hoe een ecodesign-proces het mogelijk maakt om de impact van de digitale technologie op het milieu te verminderen
  • Basiskennis over duurzame IT te verwerven en in de praktijk toe te passen om de ecologische, economische en sociale voetafdruk van informatie- en communicatietechnologieën te verkleinen

Als u al een eerste IT-ervaring hebt opgedaan, hetzij in het kader van de ontwikkeling van een website of applicatie, hetzij via devops of integratie, dan is deze opleiding echt iets voor u! De workshop, die in het Frans wordt gegeven, biedt een unieke kans om uw kennis verder uit te breiden en zal een echte troef zijn op uw cv. Het is uw manier om te laten zien dat u zich bewust bent van uw impact als ontwikkelaar, nu en in de toekomst.  

Vóór de workshop nodigen we u, samen met PM’s die betrokken zijn bij een IT-besluitvormingsproces, uit voor een gratis twee uur durende interactieve inleidingssessie om alvast kennis te maken met ecodesign en duurzame IT, als basis voor de praktische benadering ervan tijdens de workshop. 

Wacht dus niet langer, handel nu en zet als een van de eerste ontwikkelaars de volgende stap naar duurzame IT! 

 

Geef een antwoord