Stagiairs van mic.brussels bouwen mee aan spannende toekomst van Digitale Sedatie™ bij Oncomfort

Via het ‘Prototyping internship program’ van mic.brussels kunnen IT-bedrijven ambitieuze en leergierige studenten verwelkomen voor een stage terwijl ze nauwgezet begeleid worden door mic.brussels. Eén van de deelnemende bedrijven was Oncomfort, marktleider in de wereld van Digitale Sedatie™. Zij gaven de stagiairs de opdracht om een ambitieus proof of concept (POC) te bouwen met het oog op commercialisatie van een medisch hulpmiddel.

Het Waverse Oncomfort werd in 2017 opgericht door Diane Jooris met als missie het aanbieden van medicijnvrije Digitale Sedatie™ om de angst en pijn van patiënten te verminderen. Ze werden door digitaal Wallonië verkozen tot start-up van het jaar in 2020 en op termijn willen ze een internationale speler worden in de wereld van Digitale Sedatie™. “In januari 2021 hebben we een tweede reeks producten gelanceerd”, zegt analysis and development engineer bij Oncomfort, Clémence Toussaint. “De Sedakit X is een gloednieuw hulpmiddel om Digitale Sedatie™ toe te dienen om pijn en angst te verminderen bij patiënten voor, tijdens en na medische procedures. Deze Digitale Sedatie™ is een revolutionaire therapie die klinische hypnotherapie combineert met therapeutische technieken, met behulp van virtual reality.”

Selectie en ingesteldheid

Clémence fungeert als coördinator van de stagiairs. “Ik ben de brug tussen Oncomfort, de stagiaires en mic.brussels en werk samen met de stagiaires rond de toekomst en de ontwikkeling van Oncomfort. Nadat we het onderwerp van het stageproject grondig uitlegden aan mic.brussels, gingen ze op zoek naar geschikte studenten”, legt Clémence uit. “We zochten studenten met een industriële informatica-achtergrond en dit jaar hebben we ook een stagiair die gespecialiseerd is in managementinformatiesystemen. De meest doorslaggevende factor is uiteindelijk de motivatie van de studenten, evenals hun verlangen om te leren en nieuwe dingen te ontdekken.”

Nadat mic.brussels de studenten had geselecteerd, organiseerde Oncomfort een ontmoeting met Clémence om na te gaan of de stagiaires passen bij de bedrijfscultuur. Tijdens dit gesprek lichtte Clémence de werking en de werkfilosofie van Oncomfort toe. “Tot nu toe zijn we erg tevreden over de stagiaires die via mic.brussels bij ons aan de slag zijn gegaan. Ze brengen nieuwe visies en inzichten mee, en dat is geweldig”, aldus Clémence.

Proof of concept

“Inhoudelijk mogen we door de vertrouwelijke informatie niet zoveel over het project vertellen. We kunnen wel zeggen dat de stage van vorig jaar een project van hoog niveau was”, benadrukt Clémence. “We zijn vertrokken van louter een idee, dus de stagiairs moesten meewerken aan verdere specificaties voor het concept. Vorig jaar was ons doel om te kijken of het concept haalbaar was en of IT-integratie mogelijk was, en zo ja, welk type architectuur het meest geschikt was.”

“Dit jaar werken we aan een tweede proof of concept. In samenwerking met de stagiairs zoeken we naar manieren om een prototype te ontwikkelen dat verder kan evolueren naar een medisch hulpmiddel dat effectief gecommercialiseerd kan worden. mic.brussels is gespecialiseerd in nieuwe technologie en IT. De studenten integreren al deze technologieën op een praktische manier in het project waaraan ze werken. Daarnaast gebruiken de medewerkers van Oncomfort hun klinische en industriële kennis om verbeteringen aan te brengen aan het proof of concept.”

 Wekelijks schema

De stagiairs verbeteren hun vaardigheden zowel door het werk bij Oncomfort als door de coaching van mic.brussels. “Bij de start van het stageproject heb ik het groepsproject opgedeeld in kleine taken, waardoor elke stagiair individueel kon werken, terwijl samenwerking cruciaal blijft in zo’n project”, voegt Clémence toe. “Elke donderdag vraag ik hen om de balans op te maken van wat ze tijdens de week hebben bereikt, waarna ze de coaches van mic.brussels vragen kunnen stellen. De studenten komen één keer per week naar het kantoor in Waver en de rest van de tijd werken ze van thuis uit. We blijven met hen in contact via Microsoft Teams.”

Expertise en begeleiding

“Het grote voordeel van de stage is dat we de expertise van mic.brussels kunnen aanvullen met onze eigen ervaring en de frisheid van de studenten”, aldus Clémence. “De technische kennis van mic.brussels is erg belangrijk aangezien we niet veel in-house ontwikkelaars hebben. Bovendien krijgt Oncomfort dankzij de stages meer visibiliteit bij studenten en scholen. We zouden in de toekomst dan ook zeker willen deelnemen aan een derde editie van de stages!”

Geef een antwoord